Laholms kommun förbereder

Solrosor

I ett förslag om en ny fördelningsmodell har Migrationsverket meddelat hur många flyktingar de halländska kommunerna ska ta emot. Lagstiftningen gäller från 1 juli och förslaget innebär att Laholm är skyldig att ordna boende för upp till 65 flyktingar från Ukraina.

- Vi kommer att vara redo att ta emot de första ukrainarna för bosättning inom det kommunala ansvaret den 1 juli men är också beredda på att det kan ta ytterligare en tid innan de första anvisas till oss från Migrationsverket. Vi ska få en månads förvarning innan Migrationsverket lämnar över ansvaret för en individ till oss. Det är givetvis en utmaning att lösa detta mitt i sommaren med hänvisning till semestrar och bemanning men det känns samtidigt skönt att få vara delaktiga i att stötta de människor som flytt från kriget, säger Andreas Meimermondt som är förvaltningschef på Kultur och utvecklingsförvaltningen.

Kommunen har nu gett Laholmshem i uppdrag att först ställa i ordning åtta lägenheter i Hällebäckshus på violvägen i Laholm. Huset ligger centralt vilket bedöms vara positivt då det innebär nära till service och barnomsorg. Ytterligare lägenheter kan ställas i ordning om fler personer anvisas till Laholm.

Laholmshem ska gå igenom lägenheterna för att åtgärda eventuella fel och kontrollera säkerheten. Därefter ska lägenheterna ställas i ordning med möbler som vi hämtar från kommunens stängda evakueringsboende på Solgården. Målet är att lägenheterna ska vara inflyttningsklara till den 1 juli.

Fakta: Så avgörs hur många skyddsbehövande från Ukraina varje kommun ska ta emot.

Enligt ett nytt lagförslag är det från 1 juli i år, kommunerna som ansvarar för att ordna boende åt skyddsbehövande från Ukraina som ansökt om eller beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Fram till dess ska Migrationsverket i dialog med kommunerna komma fram till hur stor andel av de skyddsbehövande från Ukraina som varje enskild kommun ska ta emot. Hänsyn tas till antalet nyanlända och skyddsbehövande som redan vistas i kommunen.

I mitten av juni, när dialogen är avslutad, fastställer Migrationsverkets generaldirektör hur många skyddsbehövande varje enskild kommun ska ta emot. Migrationsverket redovisar sedan fördelningstalen på kommunnivå till regeringen. Omräkningen görs på uppdrag av regeringen inför den nya lagstiftningen – för att den ska kunna tillämpas.

Läs mer på Migrationsverkets hemsida.