Sköt om din lägenhet

Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan följer några tips på hur du underhåller din lägenhet för att bibehålla skicket – både för dig och nästkommande hyresgäst!

GOLV
Linoleumgolv och plastmattor ska vårdas väl. Rengör genom att dammsuga och fukttorka. Tänk på att använda ljummet vatten och ett milt ph-neutralt rengöringsmedel t ex diskmedel. När det gäller linoleumgolv är det lämpligt att ibland använda ett vårdande vax i vattnet när du fukttorkar, för att få ett hållbart skydd.

Tänk på att parkettgolv är känsligt – ställ därför inget direkt på golvet! Parkettgolv rengörs med milda rengöringsmedel och väldigt lite vatten.

FÖNSTER
Det finns många sätt att putsa fönster på. Det enklaste sättet är att putsa med en svamp eller disktrasa och lite diskmedel. Efter putsningen drar man med en fönsterskarpa. Tänk på att torka av fönsterskrapan efter varje drag.

KÖK
Det är bra om du regelbundet frostar av frysen. Avfrostade frysar drar inte bara mindre hushållsel, de ger dessutom en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Torka regelbundet bort damm och annat som kan ha hamnat där - annars finns det risk för att det blir stopp i hålet och vatten och diskmedel för rengöring av kyl/frys. 

För att rengöra spisen och ugn använder man diskmedel och ljummet vatten. Stålull kan användas på plattorna mot fläckar men använd inte stålull på emaljen för då skadas den. Ugnen rengörs på samma sätt men har man en hårdare beläggning måste ett starkare rengöringsmedel användas följ anvisningarna på medlet eller rådgör med din bovärd. 

I köksfläkten fastnar fett och damm som utgör en stor brandfara i köket. Ta därför för vana att rengöra fläkten med jämna mellanrum med ljummet vatten och diskmedel. Filtret som sitter i kåpan ska tas ner och diskas av. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara.

Om din fläkt har ett större filter. kan man diska det i diskmaskin- eller med diskmedel och varmt vatten. I fläktar som har det mjuka filtret använder man vanligt diskmedel och varmt vatten efter några tvättar brukar dessa filter gå sönder, kontakta din bovärd så får du ett nytt. 

Ett tips för att få bättre effekt på köksfläkten är att öppna ett fönster, i angränsande rum, på glänt medan du har fläkten på. 

BADRUM
I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar bra. Se till att ventilen är ren. Vädra efter duschen eller låt dörren stå på glänt så att fukten drar ut.
Tänk på att regelbundet rensa golvbrunnen under badkaret eller i duschen. Blöjor, bomullspinnar, tamponger m m får inte spolas ned i wc-stolen eftersom de kan fastna i avloppet. Tänk även på att wc-rent som hängs på stolen kan lossna och orsaka ett stopp. Du som hyresgäst kan bli debiterad för en sådan rensning av avloppet. 

INOMHUSMILJÖ
Temperaturen i din bostad ska vara cirka 21 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen.
Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus.
Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag.

KALLA ELEMENT 
När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

MÖBLERA RÄTT
Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller elementens reglage. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker reglaget uppfattar termostaten som om det är varmare hos dig än vad det är.
Även då kan elementet stänga av sig. Vädra korta stunder: Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter. En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på ventilerna eller täpp till dem. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.

BRANDVARNAREN
Du bör kontrollera din brandvarnare minst en gång per månad för att försäkra dig om att den fungerar korrekt. Tryck på knappen på brandvarnarens utsida för att kontrollera att batterierna fungerar. När batteriet håller på att ta slut i branvarnaren ger den ifrån sig en kort varningssignal, som talar om att det är dags att byta brandvarnaren. Lägg in en felanmälan. Om du skulle sakna en brandvarnare i lägenheten - kontakta din bovärd.  

BYTA SÄKRINGAR
Om säkringar försvinner - kontrollera alltid först om en säkring har gått. Att en säkring är sönder ser du på att säkringens färgade "öga" har lossnat eller är lös om man känner på den. Säkringar är förbrukningsvaror som man själv byter när de går sönder. Givetvis hjälper din bovärd dig om du är osäker på hur du ska göra. I vissa lägenheter finns säkringar i form av en "vippbrytare", denna ska bara fällas upp och då kommer strömmen tillbaka. Försäkra dig alltid om att du har kontrollerat säkringarna innan du ringer och felanmäler till bovärden, (ring jouren på kvällar och helger). Om jouren finner att strömavbrottet beror på en trasig säkring kan du debiteras för arbetet. 

ELINSTALLATIONER 
När det gäller el får du bara byta glödlampor, lysrör och säkringar själv. Elinstallationer och reparationer måste utföras av en fackman. Detsamma gäller om du kopplar in en egen tvätt- eller diskmaskin i lägenheten. Fråga alltid din bovärd om råd vid sådana arbeten. 

BORRA
Var försiktig när du borrar i väggar och gör inte fler eller större hål än du måste. I våtutrymmen som toalett, badrum/duschrum tvättställ eller i kakelplattor får du inte borra alls.

UTEPLATS
Om du har en uteplats och trädgård som tillhör din lägenhet då är du som hyresgäst ansvarig för skötsel av den. Hyresgästen ansvarar för att uteplatsen ser vårdad ut och att grönytor och rabatter sköts.