Nu hjälps vi åt att spara el

Spara el

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

Vad gör Laholmshem för att spara el?

Vi arbetar med flera initiativ för att minska vår energiförbrukning. 

- Uppvärmning
Laholmshem håller på att se över samtliga termostater, samt byter ut de som behövs för att kunna hålla en temperatur runt 20-21 grader. I många lägenheter har vi även satt in en temperaturgivare, som ger oss löpande information om inomhustemperaturen i bostäderna och hjälper oss att ställa in systemen så att vi kan uppnå en god inomhusmiljö på ett så energieffektivt sätt som möjligt.

Upplever du att det är kallt i lägenheten? 
Placera en termometer på ett bord i mitten av ett rum. Är temperaturen under 20 grader så kan du enkelt göra din felanmälan via Mina sidor. 
Tänk på att inte placera några föremål framför dina element, så som gardiner och möbler. 

Vi håller på att se över temperaturen i trapphus, källare och tomma lokaler och sänka uppvärmningen där det är möjligt utan att det påverkar inomhustemperaturen i bostäderna.

- Belysning
Belysning i gemensamma utrymmen byter vi löpande ut till LED. Vi kommer inte stänga av någon utebelysning i våra bostadsområden då det kan påverka den upplevda tryggheten. Vi byter löpande ut utebelysningen till lågenergibelysning.

- Solceller
Kommunfastigheter och Laholmshem har installerat solceller på Skottorpsskolan och Idrottsgatan 14. Vi ser även över möjligheten att installera solceller på nybyggnationer. 

 

Har du koll på hur och när du använder din el?

Med enkla tips kan vi tillsammans spara många kilowattimmar.

  • Ta snabbduschar – Ju snabbare du duschar, desto mer energi, pengar och vatten kan du spara. En kort dusch på fem minuter i stället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

  • Kör med fulla maskiner och kortare program om möjligt – Tvätta dina kläder i 40 grader. Med halva maskiner betalar du för onödiga kilowattimmar och vatten.

  • Använd vattenkokaren i köket – Värm upp vatten i vattenkokaren istället för en kastrull så spar du el. Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokaren varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

  • Sluta använd standby-läge på tv:n och datorn - En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna. Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by. Det innebär att energianvändningen kan minskas med 10 procent genom att helt enkelt skippa stand-by.

  • Byt till lågenergilampor eller led-belysning - Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

  • Släck lyset när du går ut ur rummet - Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem. Belysning kan uppgå till cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor.


Önskar du se över fler tips som kan minska din energiförbrukning, har vi sammanställt några sidor som har mer information och tips: 
Energispartips - Allmännyttans energisparkampanj (allmannyttan.se)
Energimyndigheten

Har ni några tips på hur vi kan hålla nere energiförbrukningen så tar vi tacksamt emot detta. Ni når oss på tel: 0430-151 10 eller kundtjanst.laholmshem@laholm.se

Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela om vi hjälps åt!