Laholm

- DEN LILLA STADEN MED DE STORA KONSTVERKEN

Konstverk vid Lagan

 
Laholm är Hallands äldsta och minsta stad med rötter från medeltiden. Laholm är välkänt för sitt utmärkta laxfiske i ån Lagan som rinner förbi samhället samt sina många konstverk. Innerstaden andas typisk småstadsidyll med sin medeltida stadsdel Gamleby.

I Gamleby finns den oregelbundna stadsplaneringen kvar från medeltiden, med gamla kullerstensgator. De låga husen är byggda i tegel och korsvirke som är typiskt för södra Halland. Laholm är en småstadsoas som bokstavligen blommar upp på sommarhalvåret. Hit kommer människor från när och fjärran för att njuta av den härliga miljön som Laholm erbjuder.

Laholm är en jordbrukskommun med flera sysselsatta jordbrukare jämfört med riksgenomsnittet. Industrin präglas av småföretag där ett par av de största har cirka 100 anställda. Laholm är känd som en Tryckarstad med tryckerier i spetsen som Trydells och Ruter Media Group, bland andra. Laholm har även flera andra företag som Diab, Brickpack med flera.

Våra lägenheter i Laholm
I Laholm erbjuder vi bland annat centralt boende på flera ställen i stan samt trevligt boende på Altonaområdet såväl som området Klarabäck med vidunderlig utsikt över Lagan och staden. Trädgårdsstaden är ett annat, modernt och mycket trevligt bostadsområde i Laholm.

Syrénvägen

CENTRUM – BOENDE I SMÅSTADSIDYLL

I centrum har vi, främst, ett traditionellt boende i flerbostadshus – i flera fall med tillgång till hiss för ökad tillgänglighet. Husen är från tidigt 50- och 60-tal men renoverade till god standard. Även en del renodlade äldreboende finns centralt, exempelvis servicehuset Lingården och äldreboendet Agneshem. De särskilda äldreboendena hyrs ut av Laholms kommun med särskild biståndsprövning. 
 

Centralt i Laholm finns också det nya bostadsområdet Agnes Park som är en kooperativ hyresrättsförening med funktionella seniorbostäder. Mer information om detta hittar du här.

Ladda ner informationsbroschyr här

Hällebäcksvägen

ALTONA – PRAKTISKT OCH BEKVÄMT

På Altonaområdet är boendet praktiskt och bekvämt i traditionella trevåningshus med trapphus. Det är tryggt och smidigt, service finns på nära håll, och lägenheter finns för olika behov och smaker. Allt från små lägenheter, lämpliga för det första egna boendet till lite större för den lilla familjen eller paret utan eller med utflugna barn. Det finns en livsmedelsbutik i närheten. Altona ligger ca 1,5 km från Laholms centrum.

Klarabäck

KLARABÄCK – VACKERT MED FIN UTSIKT

De radhusliknande husen på Klarabäck lämpar sig utmärkt för familjer med eller utan barn med lite större behov av utrymme samtidigt som man har en hög grad av service. Klarabäck ligger ca 1 km från centrum.

TRÄDGÅRDSSTADEN – PRECIS SOM DU VILL HA DET

I Trädgårdsstaden har vi planerat husen för att laholmarna ska trivas - ett småskaligt, marknära boende, och med trivsam villakänsla. Här har vi ett blandat boende med flera olika alternativ i större och mindre lägenheter, något som passar oavsett fas i livet. Det finns en liten livsmedelsbutik och en pizzeria i området. Trädgårdsstaden ligger ca 1,5 till 2 km från centrum.

Service
I Laholm är det nära till all tänkbar service, så som banker, apotek, livsmedelsaffärer, radio-, teve- och kläd- och skobutik, bokhandel, frisörer, ur- och guldsmed och Torghandel. Det finns Stadshotell, restauranger, pubar, café och bageri. Dessutom finns flera kulturella begivenheter som exempelvis biograf, teater, bibliotek och kulturskola. Allt finns samlat centralt och nära till hands kring de båda torgen.
Dessutom finns det vårdcentraler, läkarmottagning, folktandvård och en familjecentral för barn- och mödravård.

Kommunikationer
Kommunikationerna är goda med busscentral på gamla stationsområdet, cirka 100 meter från centrum och den nya järnvägstationen i Trulstorp, strax utanför staden, har täta avgångar mot både Göteborg och Malmö/Köpenhamn varje dag. Dessutom gör närheten till E6:an att det är lätt att ta sig till flygplatserna i Halmstad och Ängelholm.

Förskola och skola
Laholm har flera dagis och förskolor. I staden finns även fyra grundskolor, Glänningeskolan som har klasser från F-6, Parkskolan med F-6 samt Lagaholmsskolan med högstadieklasserna 7-9. Osbecksgymnasiet ligger precis bredvid Lagaholmsskolan och ger ungdomarna möjlighet att läsa allt ifrån Barn och Fritid till Teknik. Det erbjuds också vuxenutbildning på Lärcentrum och närmaste högskolan i Halmstad.

Fritidsaktiviteter
I Laholm finns ett rikt idrotts- och fritidsutbud i flera idrottsföreningar. Exempelvis fotbollslaget Laholms FK, simklubben Stimmet och Friskis och Svettis och mycket, mycket mer för dem som tycker om att röra på sig. Det finns fina anläggningar, som fotbollsarenan Glänninge Park, friidrottsarenan Sparbanksvallen samt Folkhälsocenter med Laholmsbadet med mera. Laholm har sin egen lokaltidning – Laholms Tidning, förutom regionens större tidning Hallandsposten.

 

 

Fakta Laholm

Antal invånare tätort: 6777 st
Antal lägenheter: 673 st (varav 67 i särskilt boende)
Avstånd till Laholm: 0 km
Avstånd till Halmstad: 23km
Avstånd till strand: 7 km