Våra områden

 

Laholm - den lilla staden med de stora konstverken

Laholm är Hallands äldsta och minsta stad med rötter från medeltiden. Laholm är välkänt för sitt utmärkta laxfiske i ån Lagan som rinner förbi samhället samt sina många konstverk. Innerstaden andas typisk småstadsidyll med sin medeltida stadsdel Gamleby.

I Gamleby finns den oregelbundna stadsplaneringen kvar från medeltiden, med gamla kullerstensgator. De låga husen är byggda i tegel och korsvirke som är typiskt för södra Halland. Laholm är en småstadsoas som bokstavligen blommar upp på sommarhalvåret. Hit kommer människor från när och fjärran för att njuta av den härliga miljön som Laholm erbjuder.

Veinge - en lugn och skön miljö

Veinge är ett trevligt villasamhälle som, ursprungligen, byggdes upp kring den numera nedlagda järnvägsstationen och ligger vackert med närhet till både Laholm och Halmstad. Veinge är ett barnvänligt samhälle med lugn och ro och i trakten finns det många intressanta områden med fornlämningar i vacker natur.

Genevad - närhet till städerna

Genevad ligger i det vackra öppna landskapet mellan Halmstad och Laholm. Det rogivande lilla samhället är en gammal bruksort uppbyggd kring ett tegelbruk och ett sockerbruk. Idag finns industri och handel i bruksmiljö och ett flertal industriarbetsplatser finns fortfarande kvar på orten där villabebyggelse utgör den huvudsakliga bostadsbebyggelsen.

Ysby - med anor från järnåldern

Ysby är ett mycket gammalt jordbrukssamhälle några kilometer öster om Laholm. Redan på järnåldern fanns här en bosättningsplats i området kring den vackra kyrkan. Idag är samhället ett litet mysigt villasamhälle med mycket god bygemenskap. Närheten till Laholm ger tillgång till ett bra utbud av service. Det närbelägna Karsefors i ån Lagan är en vacker kraftstation som en gång om året öppnar för allmänheten och låter vattnet forsa fram i ett magnifikt skådespel.

Knäred - industriort i en fritidsmetropol

Här finns möbeltillverkning, stålrörsproduktion och träförädling som håller större delen av Knäredsborna sysselsatta. Men här finns även otroligt fina fritidsmöjligheter som kanotpaddling, fiske och vandring i makalöst vacker natur. Här står stenen som ett historiskt monument av freden i Knäred 1613.

Hishult - konstens och skogarnas metropol

Hishult är ett trivsamt samhälle i den östra delen av Laholms kommun. Hishult är numera känt för sin konsthall, där flera kända konstnärer ställer ut varje år. Runt samhället finns fin natur med djupa skogar och små, vackra sjöar. Det finns dessutom två gästgivaregårdar som är kända för sin goda mat.

Mellbystrand - idyllen vid havet

Mellbystrand är en gammal badortsidyll med bakgrund från 20- och 30-talet. Under de senaste decennierna har Mellbystrand och grannbadorten Skummeslövsstrand vuxit, mycket tack vare att många sommarstugor blivit åretruntvillor, vilket gör att fler och fler människor bosätter sig permanent på orten. Köpcenter med flera olika butiker har etablerats, liksom hotell, badanläggningar, restauranger, nöjesställen med mera. Tack vare de fina badmöjligheterna mångdubblar orten sin befolkningsmängd under sommarperioden.

Skottorp - gränsen mellan Skåne och Halland

Vid Skottorp går gränsen mellan Skåne och Halland. Havet västerut med badorten Skummeslövsstrand och Hallandsåsens strövområden finns på bara några kilometers avstånd. Närheten till havet är en av fördelarna med att bo i Skottorp – exempelvis är det bara tre kilometer till stranden i Skummeslövsstrand. Närheten till motorvägen E6 har också betydelse för Skottorps utveckling och kommunikationerna norr- och söderut. Det som Skottorp troligtvis är mest känt för är Skottorps slott, eller kanske snarare Karl XI:s bröllop på slottet 1680. Kyrkan i Skottorp byggdes ca 1180 och är den äldsta i Laholms kommun.

Lilla Tjärby - natur och trygghet i samspel

Drygt en kilometer norr om Laholm ligger Lilla Tjärby som är ett barnvänligt litet villasamhälle. Det lugna samhället kan uppfattas som en förort till Laholm, men har även industrier som exempelvis Lantmännen Cerealia samt växthus och bilförsäljningsföretag.

Vallberga - med rötter i myllan

Vallberga ligger bara några kilometer söder om Laholm och är ett trivsamt villasamhälle som kretsar kring jordbruket. Förr fanns det ett stort och känt mejeri som tillverkade ost samt ett äggpackeri. Istället för jordbruksprodukter tillverkas det idag örtmediciner i det gamla mejeriet, kvar finns lantmannaföreningen och en maskinstation.

Ränneslöv - mellan naturen och staden

Det gamla jordbrukssamhället Ränneslöv ligger vackert mellan Laholm och Hallandsåsen mitt på Laholmsslätten. Kring vägen som går igenom samhället och vidare ner i Smedjeåns dalgång har ett vackert villasamhälle vuxit upp. Eftersom Ränneslöv ligger så centralt finns det goda vägförbindelser i alla vädersträck och korta avstånd till andra tätorter i Laholms kommun.

Våxtorp - vid foten av Hallandsåsen

Samhället är präglat av trygghet där invånarna kan bo och verka i sin hembygd. Närheten till Hallandsåsen ger bra skidåkning på vintern med sin fina skidanläggning med flera nedfarter och backarna är kända över hela södra Sverige och i Danmark. På sommaren kan man åka rodel på åsen, köra downhill med mountainbike eller leva friluftsliv och besöka fina rekreationsområden. Välkänt är också de årligen återkommande knallemarknaderna på våren och hösten. Våxtorp är även en industriort som håller Våxtorpsborna väl sysselsatta.

Hasslöv - rofylld miljö vid åsens kant

Hasslöv är ett litet samhälle med villor och jordbruk tätt inpå. Där finns alla typer av hus, från gamla torp till nybyggda villor samt många lantbruksfastigheter. Samtidigt är det bara två kilometer till E6:an som tar dig norr- eller söderut på motorväg till arbete, handel eller förströelse. Nära är det också till Båstad och allt som Hallandsåsen erbjuder i form av härlig och spännande natur. Runt Hasslöv finns många bra vandringsleder för dem som tycker om att vara ute i naturen, en känd sevärdhet är bronsåldersgraven Lugnarohögen.

 

Kommuninformation


Laholms kommun är beläget i södra Halland, Hallands län.

Laholms kommun med 23 345 invånare erbjuder en boendemiljö med allt man kan önska av natur, kultur och möjligheter. Inom kommunens gränser finns Sveriges längsta sandstrand, underbara naturområden, skidbackar, golfbanor. Kommunen har ett fördelaktigt läge vid västkusten med goda kommunikationer och närhet till högskola. Läs mer på Laholms kommuns hemsida.

www.laholm.se