Ysby

– MED ANOR FRÅN JÄRNÅLDERN

Ysby är ett mycket gammalt jordbrukssamhälle några kilometer öster om Laholm. Redan på järnåldern fanns här en bosättningsplats i området kring den vackra kyrkan. Idag är samhället ett litet mysigt villasamhälle med mycket god bygemenskap. Närheten till Laholm ger tillgång till ett bra utbud av service. Det närbelägna Karsefors i ån Lagan är en vacker kraftstation som en gång om året öppnar för allmänheten och låter vattnet forsa fram i ett magnifikt skådespel.

Våra lägenheter i Ysby

Våra bostäder i Ysby består mestadels av radhuslägenheter på markplan med egen ingång och hög, bekväm standard. Men här finns också bostäder i äldre, mer traditionella enplansbyggnader.

Kommunikationer

Bussarna mellan Hishult och Laholm går via Ysby vilket ger ett antal bussturer till dessa orter under vardagarna.

Service

I Ysby finns det en modern livsmedelsaffär, men också en mysig gammal lanthandel, inredd som det såg ut förr i tiden – ett populärt besöksmål om man vill se på gamla bruksföremål med mera.

Förskola och skola

Barnen går i Ysbyskolan från förskolan till och med årskurs tre, sedan åker de till Vallbergaskolan under mellanstadiet och därefter väntar högstadiet i Våxtorp. För de yngre barnen finns Möllan, Ysbys föräldrakooperativa förskola, att tillgå.

Fritidsaktiviteter

Det ligger en fin bygdegård på orten och föreningslivet kretsar främst kring fotbollen och hembygden. Ysbys hembygdsförening anordnar bland annat musikkvällar, utställningar och andra spännande aktiviteter. I Karsefors ligger dessutom en välkänd dansbana som i sommartid drar många danssugna besökare. 

 

 

 

Fakta Ysby

Antal invånare tätort: 281 st

Antal lägenheter: 26 st

Avstånd till Laholm: 7 km

Avstånd till Halmstad: 33 km

Avstånd till strand: 11 km